Τα πολιτιστικά δεδομένα αφηγούνται: Παρουσίαση των Θεματικών Εκθέσεων του SearchCulture.gr στο Διεθνές Συνέδριο DARIAH 2022

28.06.2022

Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ερευνητικής Υποδομής για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH πραγματοποιήθηκε από 31 ΜαΪου έως 3 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα. Στο πρώτο υβριδικό συνέδριο μετά την πανδημία, τα μέλη του δικτύου DARIAH -ένα ενεργητικό δίκτυο με αποστολή την ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών & ερευνητικών κοινοτήτων με ψηφιακή τεχνογνωσία- συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν στρατηγικές, ιδέες, πρακτικές και μεθοδολογίες για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σε αυτή τη συνάντηση της κοινότητας DARIAH, αναδείχθηκε η δύναμη της Αφήγησης (Storytelling) στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, και πώς αυτή οδηγεί στη δημιουργία συναισθημάτων και γνώσης. Η δύναμη της αφήγησης ως μέσο επίτευξης κατανόησης και δημιουργίας γνώσης είναι βαθιά ενσωματωμένη στους ανθρώπινους πολιτισμούς, φθάνοντας μέχρι τα γραπτά μας αρχεία και κοιτάζοντας τόσο μπροστά όσο και η τεχνολογική μας φαντασία. Το πώς συγκεντρωνόμαστε, μοιραζόμαστε και χρησιμοποιούμε τις ιστορίες μάς λέει πολλά για το ποιοι είμαστε, πώς διασκεδάζουμε και εκπαιδεύουμε, πώς χτίζουμε ταυτότητες και κατανοούμε τον κόσμο, πώς σχετιζόμαστε με το παρελθόν και το μέλλον μας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχε στο Συνέδριο με την εισήγηση “Storymaking by design: curating querybased virtual exhibitions on the greek national cultural aggregator“, την οποία παρουσίασε η αρχαιολόγος και επιμελήτρια του SearchCulture.gr Αγάθη Παπανότη.

Η παρουσίαση εστίασε στις Θεματικές Εκθέσεις του εθνικού συσσωρευτή ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr, οι οποίες αποτελούν επιμελημένες διόδους στο ποικιλόμορφο περιεχόμενο που συγκεντρώνεται στον εθνικό συσσωρευτή από πολλούς διαφορετικούς φορείς. Στις Θεματικές Εκθέσεις, ψηφιακά αντικείμενα από διαφορετικές συλλογές, που έχουν νοηματική συνάφεια, αφηγούνται ιστορίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ekt.gr/el/news/27616.