Πρωτέας: 2.000 εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

29.09.2018

Περισσότερα από 2.000 εκπαιδευτικά σενάρια, για τη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων με την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, είναι πλέον διαθέσιμα στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τα εκπαιδευτικά σενάρια που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτέας, που εκπόνησε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν από ζεύγη εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις διαδικτυακές κοινότητες  του ΚΕΓ για τρία χρόνια (2012-2015) και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Για κάθε σενάριο δίνονται στοιχεία ταυτότητας, χρήσιμες συνδέσεις αλλά και υποδείξεις για τη διδακτική αξιοποίησή τους, ενώ για την αποτελεσματικότερη χρήση από τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες ανά μάθημα (αρχαία ελληνική γλώσσα, νεοελληνική γλώσσα, νεοελληνική λογοτεχνία) και τάξη (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου).

Τα σενάρια που είναι ελεύθερα προσβάσιμα μέσω της πύλης ΠΡΩΤΕΑΣ, αξιοποιούν με ευρηματικό τρόπο ιστοτόπους, ψηφιακά εργαλεία και ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων, κ.ά.) - όλα ελεύθερα προσβάσιμα στο διαδικτυακό περιβάλλον των «Ψηφίδων για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση», αλλά και στην «Πύλη για την ελληνική γλώσσα». Επίσης αξιοποιούν τις νεότερες επιστημονικές γνώσεις περί γραμματισμών (literacies), και τις τελευταίες εξελίξεις της γλωσσοδιδακτικής.

Μέχρι στιγμής στον Πρωτέα είναι διαθέσιμα:

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekt.gr/el/news/22283