Το φιλελληνικό ρεύμα του 1821 μέσα από τις πύλες ψηφιακού περιεχομένου του ΕΚΤ

25.03.2020

Το φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, προσέφερε σημαντική βοήθεια στον ελληνικό Αγώνα, ενισχύοντας τους Έλληνες τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 199 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης ελληνικής επανάστασης του 1821, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), μέσω των υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου που έχει αναπτύξει, πραγματοποιεί ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και σας παρουσιάζει τις κύριες μορφές του φιλελληνικού ρεύματος, μέσα από σπάνια ψηφιακά τεκμήρια.

Το φιλελληνικό ρεύμα που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 είχε δύο όψεις. Από τη μία μεριά τα φιλελληνικά κομιτάτα, που διοργάνωναν εράνους σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, συγκέντρωναν ρούχα, χρήματα και τρόφιμα για να ανακουφίσουν τη δυστυχία του ελληνικού λαού που κινδύνευε να αφανιστεί από την πείνα και το μαχαίρι του βάρβαρου δυνάστη του. Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, πέραν της χρηματικής τους συνεισφοράς, μέσω της συγγραφικής τους δραστηριότητας και των καλλιτεχνικών τους έργων διαμόρφωσαν μία φιλελληνική κουλτούρα που επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής.

Αυτές ακριβώς οι δύο όψεις του φιλελληνισμού αποτυπώνονται στις υποδομές ψηφιακού περιεχομένου που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ. Στον Εθνικό συσσωρευτή ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr και στην πύλη αναζήτησης επιστημονικού περιεχομένου OpenArchives.gr συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.000 τεκμήρια σχετικά με την ελληνική επανάσταση, τους πρωταγωνιστές της και τον φιλελληνισμό. Επίσης μέσα από τη βιβλιογραφική βάση δεδομένων της βιβλιοnet αναδύεται η ζωή και το έργο ξακουστών ανθρώπων του πνεύματος, όπως του Γάλλου λογοτέχνη Francois- Rene de Chateaubriand, του φιλέλληνα Βίκτωρα Ουγκώ και του Γερμανού λυρικού ποιητή Wilhelm Muller, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση.

Περισσότερες  πληροφορίες: http://www.ekt.gr/el/news/23790