Διάκριση Ελλήνων μαθητών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων EUCYS 2018

04.10.2018

Μία ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχαν 3 μαθητές από τα Ιωάννινα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον 30ό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2018 (EUCYS 2018), στο Δουβλίνο. Στον Διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 88 αποστολές από 39 χώρες, η Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Λώλος, από το 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνω,ν και ο Νικόλαος-Παναγιώτης Καλαμπόκης, απόφοιτος του ίδιου σχολείου, απέσπασαν το ειδικό βραβείο “Eurofusion-Jet”, με την πρόταση "AGM-Algorithm Guided Modular Probe" (Αλγοριθμικά Κατευθυνόμενος Διαμερισματοποιημένος Εξερευνητής).

Το AGM είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που έχει την ικανότητα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διαφορετικές αποστολές. Ο εξερευνητής μπορεί να προσγειωθεί αυτόνομα σε προκαθορισμένο στίγμα και εκεί να πραγματοποιήσει μεγάλο εύρος αποστολών.

Τα παιδιά, αποσπώντας το ειδικό βραβείο του Διαγωνισμού, κέρδισαν το δικαίωμα μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο να επισκεφτούν τα εργαστήρια της Eurofusion, στο Κάλχαμ, της Αγγλίας. Εκεί διενεργείται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα πυρηνικής σύντηξης, παγκοσμίως, και η ομάδα από την Ελλάδα θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δει το πρόγραμμα από κοντά και να διδαχθεί την τεχνολογία των αισθητήρων και σύντηξης από ειδήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekt.gr/el/news/22289