Τέσσερα βιβλία του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ φιλοξενούνται στο διαδικτυακό περιβάλλον της υπηρεσίας eBooks του ΕΚΤ

13.01.2023

Το ψηφιακό περιβάλλον της υπηρεσίας φιλοξενίας βιβλίων eBooks που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) αξιοποίησε ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ για να διαθέσει στο ευρύτερο κοινό τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδόσεις που ιχνογραφούν την ιστορία του βιβλίου στον δυτικό πολιτισμό. Η ψηφιακή υπηρεσία eBooks που απευθύνεται κατά κύριο λόγο, σε έγκριτους επιστημονικούς εκδότες, σε ερευνητικούς φορείς της χώρας, σε λαογραφικά ιδρύματα και σε πολιτιστικούς οργανισμούς, φιλοξενεί μέχρι σήμερα στο διαδικτυακό της περιβάλλον 11 εκδοτικούς οίκους και προσφέρει στους επισκέπτες της πρόσβαση στο περιεχόμενο 39 βιβλίων/μονογραφιών.

Εκτός από τον εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ, σημαντικοί επιστημονικοί εκδότες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικοί φορείς με πλούσιο διεπιστημονικό έργο όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ έχουν εμπιστευτεί την ψηφιακή υπηρεσία eBooks του ΕΚΤ και παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, υποστηρίζοντας την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων και καθιστώντας ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους έρευνας.

εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο, στην Αθήνα το 2010 συνεχίζοντας το εκδοτικό και τυπογραφικό έργο της ΚΟΤΙΝΟΣ, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται από το 1989. Το κύριο αντικείμενο των εκδόσεων, που κυκλοφορούν και στα αγγλικά, είναι η ιστορία του Βιβλίου και των Βιβλιοθηκών στο Δυτικό Πολιτισμό και θέματα σχετικά με το ελληνικό βιβλίο, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ΑΤΩΝ συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού όπως με τους Hes & de Graaf στην Ολλανδία και OAK KNOLL PRESS στο Ντέλαγουερ της Αμερικής, οι οποίοι είναι και αποκλειστικοί της αντιπρόσωποί στην Ευρώπη και την Αμερική.

Μέχρι στιγμής, στον κατάλογο του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ είναι διαθέσιμες προς ανάγνωση, στην ελληνική γλώσσα, δύο εκδόσεις. Πρόκειται για τις εκδόσεις «Τα 700 Ελληνικά Βιβλία του 20ού Αιώνα που ξεχώρισαν» και «Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)». Η έκδοση «Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)» είναι, επίσης, διαθέσιμη στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ekt.gr/el/news/28128